Uratarina: Heli Suomivuori – assistentista johtajaksi
Skillan hallituksen jäsen Heli Suomivuori kertoo, miten eteni assistentista markkinointijohtajaksi ja mitä hyötyä Skillassa ja Akavan Erityisaloissa toimimisesta on hänelle ollut.
Kuka? Heli Suomivuori
Mitä? Markkinointijohtaja Crayonilla, Skillan hallituksen jäsen 2018–2025
LinkedIn >>
”En todellakaan ajatellut päätyväni tirehtööriksi. En todellakaan”, Heli Suomivuori nauraa.
Skillan hallituksen jäsen Heli aloitti vuoden alussa Crayonin markkinointijohtajana. Yritys on osa globaalia konsernia, joka toimii yli 40 maassa. Siirtymä johtajan saappaisiin on ollut nopea: viisi vuotta sitten Heli työskenteli vielä myyntiassistenttina. Aloittaessaan Haaga-Heliassa johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmassa hän ajattelikin päätyvänsä nimenomaan assistentiksi. Opintojen myötä hän siirtyi silloisessa työpaikassaan ZenRoboticsilla myynnin ja markkinoinnin pariin, ja se tie vei mennessään.
Alun perin yliopisto-opinnot AV-kääntämisen ja sukupuolentutkimuksen parissa olivat tuoneet Helin Turusta Helsinkiin. Maisteriopintojen ensimmäisen vuoden jälkeen välivuotta viettäessään Heli kuitenkin tiesi, ettei palaisi enää yliopistolle ja AV-kääntäjien epävarmaan työllisyystilanteeseen. Kollegan vinkistä hän haki Haaga-Heliaan. ”Koulutusohjelman laaja-alaisuus ja osaamisen liiketoiminnallinen horisontaalisuus tekivät vaikutuksen: jos tuolta valmistun, voin erikoistua toimimaan assistenttina missä tahansa”, Heli kuvailee.
Assistenttiopintoja Heli muistelee lämmöllä. Tekemisen ja kokeilemisen meininki olivat vahvasti läsnä. ”Opin siellä valtavasti yhteistyön tekemisestä. Opinnot ovat se syy, miksi minun on nykyään niin helppo verkostoitua ja mennä juttelemaan ihmisille”, hän sanoo.
Yhdistyksessä ja liitossa toimimisesta on ollut minulle ihan järkyttävän paljon hyötyä.
Eri työpaikat Helin uran varrella ovat antaneet hänelle paljon. ”ZenRoboticsin aikana siirryin yliopistomaailmasta ammattikorkeakouluun, teoriasta käytäntöön. Moonsoft vei minut tälle uralle eli softa-alalle. Atealla sain työskennellä yhden oman työelämäni parhaimman esihenkilön alaisuudessa. Hänen asenteensa ja tapansa tehdä kaikuvat edelleen ajatuksissani nyt kun itse toimin johtoasemassa. Ja Crayon, jossa olen ollut nyt 3,5 vuotta, tulee varmasti olemaan yksi merkittävimmistä työpaikoistani, sillä täällä olen päässyt kasvamaan ammatillisesti”, Heli kertoo. Hän kokee kehittyneensä urallaan erityisesti kuuntelemisessa, yhteistyössä ja viestinnässä. ”Toisaalta niissä on edelleen myös eniten parannettavaa”, hän nauraa.
Heli pohtii työelämän muuttuneen koronan myötä. ”Kiireen tuntu on tullut pysyväksi ja työ on muuttunut silppuiseksi,” hän sanoo. ”Pitäisi ymmärtää organisaatioiden metatyön määrä, että administratiiviset työtkin vaativat ammattitaitoa – oli kyse sitten dokumenttien hallinnasta, kokouskäytännöistä, tapahtumajärjestelyistä tai arjen viestinnästä. Tehokkuutta on haettu vääristäkin paikoista. Olisi monesti fiksumpaa, että olisi assistentti tekemässä organisatorista työtä, mikä vapauttaisi asiantuntijoiden aivokapasiteetin omiin töihinsä.”
Stereotypioista johtuen tätä ei ajatella, mutta assarista johtajaksi -polku on luonteva, koska assistentti usein toimii läpileikaten koko organisaation. Se on erinomainen aloituspiste johtamispolulle – jos sille polulle haluaa.
Myös tekoälyn vaikutus kiinnostaa Heliä. ”Tukitoiminnoista eivät kuitenkaan työt tule loppumaan. Copilot ei niitä vie, siellä on aina ihminen välissä. Uutisissa Suomen ja Euroopan tasolla sanotaan, että näitä duuneja ei tulevaisuudessa ole. Kyllä niitä on – ne eivät katoa, vaan muuttuvat.” Heli kannustaakin pitämään mielen avoimena uusille työn tavoille ja uusille työtehtäville. Useampi vanhoista opiskelukavereista on jatkanut johtamisen koulutusohjelmiin. ”Stereotypioista johtuen tätä ei ajatella, mutta assarista johtajaksi -polku on luonteva, koska assistentti usein toimii läpileikaten koko organisaation. Se on erinomainen aloituspiste johtamispolulle – jos sille polulle haluaa”, hän mainitsee. Heli suosittelee unohtamaan ”mutta enhän minä nyt voi, koska olen assistentti” -ajatukset ja luottamaan omaan intuitioon. Saman hän haluaisi sanoa myös vastavalmistuneelle itselleen: luota intuitioosi ja ota ihan rauhassa.
Heli on ollut Skillan hallituksen jäsen vuodesta 2018 alkaen. Puheenjohtajana hän toimi kaudella 2020–2021. Akavan Erityisalojen hallituksessa hän on ollut varajäsenenä 2020–2021 ja puolisen vuotta vuonna 2024. Tänä keväänä hän astuu seitsemän vuoden jälkeen syrjään työkiireiden vuoksi. ”Yhdistyksessä ja liitossa toimimisesta on ollut minulle ihan järkyttävän paljon hyötyä. Olen kasvattanut verkostoani ja päässyt sparrailemaan niin käsittämättömän fiksujen ihmisten kanssa työelämään liittyvistä asioista, joissa on synergiaa omaan työhöni”, hän kertoo. ”Skillasta ja Akavan Erityisaloista olen saanut inspiraatiota työhöni ja näkemystä siihen, mitä työelämä voi olla tulevaisuudessa.”
3x Heli suosittelee
1. Beyoncén uusin levy Cowboy Carter (2024)
Olen Beyoncén fani (#beyhive 🐝). Hän tekee asiat omalla tavallaan eikä mieti, mitä muut ajattelevat. Lisäksi hän kilpailee nimenomaan entistä itseään vastaan ja pyrkii aina kehittymään.
2. Raha-Suomi-dokumenttisarja Yle Areenassa
Todella mielenkiintoinen dokkari lähihistoriastamme nimenomaan yrityselämän kautta!
3. Ulkona oleminen
Auringon määrä lisääntyy, ota siitä kaikki irti!
Tukipalveluiden asiantuntijoiden ja assistenttien urakehitys on monipuolista. Julkaisemme Verkkolehti Skillassa jäsentemme uratarinoita. Haluatko jakaa omasi? Ota yhteyttä toimisto@skillary.fi!

Hae hallitukseen loppuvuodelle 2025
Hallitustyössä pääset tekemään tärkeää työtä jäsenten hyväksi sekä kehittämään uuden ajan ammattiliittoa. Jätä hakemuksesi 13.4. mennessä tai asetu ehdolle kevätkokouksessa.