Maria Talvela
TYÖELÄMÄ

Skillalaisten tekoälyvinkit töihin

Viime vuosien isoin teknologinen mullistus on ollut tekoälyn – käytännössä suurten kielimallien – arkipäiväistyminen. Tukipalveluiden asiantuntijat ja assistentit ovat aina olleet etunenässä tuomassa uusia teknologioita työpaikoilleen. Siksi kysyimme jäseniltämme, miten he käyttävät tekoälyä omassa työssään. Tässä artikkelissa on skillalaisten kootut vinkit.

Vastaajat käyttävät eniten ChatGPT:tä ja Microsoftin Copilotia. Yleisenä neuvona skillalaiset vinkkasivat, että tekoälylle tarjottujen kehotteiden laatuun kannattaa panostaa: mitä paremmat ohjeet, sen parempi tulos. Toimivat promptit voi tallentaa itselleen tulevaa käyttöä varten, ja ohjelman tarjoamia lisäkehotteita kannattaa hyödyntää.

1. Tekstintuotanto ja muokkaus

Tekoäly on hyödyllinen tekstien luonnosteluun, muokkaukseen ja tiivistämiseen. Myös oikoluku ja viestien sanamuotojen tarkistus ovat tärkeitä ominaisuuksia. Tekoäly on lisäksi kätevä apuri otsikoita, ingressejä ja somesisältöjä sparraillessa sekä kokousmuistiinpanoja ja tapahtuma-agendoja laatiessa.

→ Luo pitkästä tekstitiedostosta tiivistelmä, niin pääset nopeasti sisälle, mistä tekstissä on kyse.

2. Käännökset ja monikielinen työskentely

Tekoäly auttaa tekstien kääntämisessä eri kielille ja käännösten tarkistamisessa ja muokkaamisessa. Etenkin Copilotia pidettiin hyödyllisenä käännösapurina.

→ Lue käännösteksti tarkasti myös itse ja korjaa mahdolliset virheet.

3. Ideointi ja luova työ

Tekoälyä voi käyttää sisältöjen ideointiin ja ideoiden kirkastamiseen, kuvien ja kuvitusten luomiseen sekä vaikkapa tiimin vuositavoitteiden ja palvelulupausten muotoiluun. Onpa tekoälyä käytetty myös lahjaideoiden ja onnittelutekstien suunnitteluun!

→ Käytä tekoälyä helpottamaan tyhjän paperin kammoa.
→ Kysele rohkeasti kaikenlaista – Copilot on mainio sparraaja!
→ Kuvien tuotanto on nopeampaa kuin kuvapankkien selailu, ja ilmaisellakin tekoälyohjelmalla luodut kuvat alkavat olla varsin realistisia.

4. Datan käsittely ja analysointi

Tekoälystä on apua datan koostamisessa ja tiivistämisessä, lomakkeiden luomisessa ja täyttämisessä sekä teknisten vinkkien – kuten Excel- ja Word-toimintojen – hakemisessa.

→ Wordista saa hyviä ja tiivistettyä PowerPoint-esityksiä.
→ Copilot on hyvä Teams-palaverien litteroinnissa.

5. Tapahtumien hallinta

Skillalaiset käyttävät tekoälyä tapahtumien suunnitteluun, sisältöjen luomiseen sekä kutsuihin. Tekoäly voi myös auttaa etsimään kokoustiloja ja tiimiaktiviteetteja.

→ Tekoälystä on ollut iso apu tapahtumien kutsutekstien luomisessa.

6. Oman työn organisointi ja tiedonhaku

Tekoälyä käytetään myös hakukoneen korvaajana. Tämän suhteen on kuitenkin hyvä pitää mielessä, että suuret kielimallit eivät välttämättä anna ajantasaista tietoa: vaikka ChatGPT:hen on kehitetty reaaliaikainen hakumahdollisuus, ovat sen vastaukset rajallisia perinteisiin hakukoneisiin verrattuna.
Tekoäly voi kuitenkin toimia hyvin teknisten ohjeiden ja sisäisten materiaalien, kuten sähköpostien ja intranetin tietojen, hakemiseen. Se voi myös listata työtehtäviä sähköpostista.

→ Pyydän tekoälyltä listaa tulevan viikon tapahtumista kalenterimerkintöjeni ja sähköpostieni perusteella.
→ Käytä Copilotia ctr+f:n sijaan esim. kysymällä, mitä dokumentissa sanotaan asiasta x sen sijaan, että etsisit sisältöjä sanavartalon perusteella.
→ Paras apu on ollut IT-ongelmien ratkaisijana! Lisäksi auttaa ohjelmien toiminnallisuuksiin perehtymisessä.

Skillalaiset tunnistivat myös haasteita tekoälyn käytön suhteen. Sen amerikkalaistyyliseksi mielletty kirjoitustapa saa kritiikkiä, ja laskutoimitukset ja tekoälyllä luodut kuvat eivät aina ole toivottua laatua. Lisäksi osa vastaajista nosti esiin tekoälyn ympäristövaikutukset.

Tekoälyn antama tieto ei aina myöskään ole luotettavaa. Skillalaiset korostavatkin tarkistamaan sisältöjen oikeellisuuden aina ennen niiden käyttöä, oli kyse sitten käännöksestä tai muusta tekstistä. Kielimallit laittavat nimittäin sanoja peräkkäin todennäköisyyslaskennan perusteella, ja toisinaan tämä menetelmä antaa jotain aivan muuta kuin vastauksen pyydettyyn kysymykseen.

Tekoälyä käyttäessään on aina syytä muistaa tietoturva ja -suoja. Arkaluontoista tietoa organisaatiosta tai henkilöistä ei tule syöttää varsinkaan ilmaisille versioille kielimalleista. Lisäksi organisaation on huolehdittava tiedonhallinnastaan vähentääkseen sisäisessä käytössä olevan kielimallin riskejä.

Lopetamme artikkelin tähän sitaattiin, joka on loistava neuvo kaikille tekoälyä käyttäville:

”Älä korvaa tekoälyllä omaa työtäsi, vaan hyödynnä sitä työsi tukena. Työn mielekkyyteen vaikuttaa se, miten hyödylliseksi ja merkitykselliseksi oman työnsä tuntee. Hyödynnä siis työssäsi ensisijaisesti omaa osaamistasi ja kokemustasi, ja käytä tekoälyä tarvittaessa sen tukena.”

Tässäkin artikkelissa hyödynsimme tekoälyä vastausten jäsentelyyn. Teksti on kuitenkin ihmisen kirjoittama.

Jaa artikkeli