Elina Havu
MUISTOJA

”Ikävää, että maksulliset naiset rinnastetaan oppilaisiin” – Internetin seksipalvelu suututtaa Sihteeriopiston kasvatteja

Julkaisemme säännöllisesti verkkolehdessä toimistolta löytyviä arkistojen aarteita. Tämä lehtiartikkeli löytyi yhdistyksen sen aikaisen tiedotustoimikunnan ylläpitämästä artikkelikokoelmasta ja on alun perin ilmestynyt Iltalehdessä 16.10.2000.

Internetissä toimiva seksipalvelu on herättänyt närää entisen Helsingin Sihteeriopiston oppilaiden keskuudessa. Palvelun ylläpitäjää vastaan on kuitenkin turha kapinoida, koska domain-nimi on rekisteröity Yhdysvalloissa.

Sihteeriopisto-nimisen palvelun verkkosivuilla maksullisia seksipalveluita tarjoavat naiset esittelevät itseään ja kertovat aktin hinnan lisäksi yhteystietonsa. Sähköpostilinkin kautta haetaan avoimesti uusia ”oppilaita”.

– Olemme melko varmoja siitä, että palvelun takana on virolainen ylläpitäjä. Jos ja kun palvelun tuottaja on ulkomaalainen, emme voi tehdä asialle mitään. On todella ikävää, että maksulliset naiset rinnastetaan sihteerioppilaisiin, Sihteeriopistosta valmistunut HS-Sihteerit ry:n puheenjohtaja Marina Paulaharju pahoittelee.

Helsingin Sihteeriopiston entinen rehtori Kaarina Itkonen on kuullut sivuista vanhoilta oppilailtaan.

– Hämmästelen sitä, että yhteiskunnassa on edelleen tällaisia asenteita sihteereitä kohtaan.

”Tottakai asia suututtaa”

Paulaharju toivoo, että jokainen sivuilla ”viattomasti” käyvä ymmärtää, että palvelulla ei ole mitään tekemistä Helsingin Sihteeriopiston tai ammattisihteerien kanssa.

– Tottakai asia suututtaa. Jos alkaisimme vaatimaan oikeuksiamme, olisimme helposti tekemisissä alamaailman kanssa.

Helsingin Sihteeriopisto on lakkautettu muutama vuosi sitten. Nykyään sihteerikoulutusta annetaan Helsingin liiketaloudellisessa ammattikorkeakoulussa, josta valmistuu tradenomeja.

Paulaharjun mukaan sihteerin titteliä käytetään usein väärin myös työelämässä. – On helppo nostaa ihmisen statusta tekemällä hänestä sihteeri, vaikka työntekijä ei tekisikään sihteerin töitä.

"Hämmästelen sitä, että yhteiskunnassa on edelleen tällaisia asenteita sihteereitä kohtaan."

Bisnestä domain-kaappauksilla

Maailmalla Internet-osoitteiden ”kaappauksilla” tehdään huimasti rahaa. Parhaimmillaan puhutaan jopa sadoista miljoonista dollareista. Suurilla summilla ostetaan takaisin ”vääriin käsiin” joutuneita osoitteita.

Viime aikoina oikeuksistaan ovat taistelleet muun muassa näyttelijä Julia Roberts ja pop-laulaja Madonna. Madonna.com-nettiosoitteen osti itselleen amerikkalainen Dan Parisi, joka on hankkinut oikeudet myös aikuisviihdettä tarjoavaan Whitehouse.com-osoitteeseen.

Parisi osti Madonna.com-tunnuksen vuonna 1998 maksamalla siitä 20 000 dollaria. Sivuilla nähtiin vähäpukeisia naisia aina vuoden 1999 kevääseen saakka, jolloin Paris luopui sivuista.

Madonna, jonka omat sivut sijaitsevat osoitteessa www.madonnafanclub.com, on tehnyt asiasta haastehakemuksen taiteilijoiden oikeuksista huolehtivalle WIPOlle (World Intellectual Property Organization). Asiantuntijat pitävät Madonnan mahdollisuuksia saada sivut itselleen hyvinä.

Paris puolustautuu viittaamalla niihin yli 275 yhtiöön, jotka käyttävät nimessään Madonna-sanaa. Madonna.org-osoite on käytössä eräällä sairaalalla.

Julia Roberts puolestaan on haastettu oikeuteen hänen yrittäessään estää Juliaroberts.com-osoitteen toimintaa Internetissä. Kyseisillä sivuilla on Robertsiin liittyviä uutisia, vitsejä ja parodiaa.

”Suomessa ei voida kontrolloida”

Yhdysvalloissa myönnettyihin domain-nimiin ei pystytä puuttumaan Suomen lainsäädännön puitteissa. Jos kyseinen seksipalvelu hakisi domain-nimeä eli verkkotunnusta Suomesta, se hylättäisiin automaattisesti.

– Suomen lainsäädännön mukaan kyseessä on oltava rekisteröity toiminimi tai aputoiminimi. Nimi on pystyttävä yhdistämään kyseiseen yritykseen. Tämän vuoksi sihteeriopisto-nimeä ei voitaisi Suomessa myöntää seksipalvelulle, Saunalahti Oy:n viestintäjohtaja Petteri Järvinen sanoo.

"Jos Helsingin Sihteeriopisto olisi edelleen olemassa ja se haluaisi nostaa kanteen, kyseessä voisi olla asianomistajarikos."

Järvisen mukaan oikeuksiaan Suomessa peräävän ainoa keino on neuvotella asiasta kyseistä nimeä käyttävän kanssa. – Toinen keino on valittaa Yhdysvalloissa toimivaa, YK:n alaisuudessa toimivaan ja nimikiistoja ratkaisevaan elimeen.

Yhdysvalloista käsin myönnetään muun muassa .net- ja .com-päätteiset verkkotunnukset.

Virkavalta voimaton

Rikoskomisario Ari Määtän mukaan sihteeriopiston nimissä toimiva seksipalvelu ei ole Suomessa lainvastainen, koska domain-nimi on hankittu ulkomailta.

– Jos Helsingin Sihteeriopisto olisi edelleen olemassa ja se haluaisi nostaa kanteen, kyseessä voisi olla asianomistajarikos, hän toteaa.

Määtän mukaan domain-nimien väärinkäytöksiä on ollut Suomessa jonkin verran. Yleensä kysymyksessä on ilkivalta. – Nimet rekisteröidään ulkomailla ja sivuja pyöritetään ulkomaisissa ilmaispalvelimissa. Siksi niihin ei päästä kiinni, eikä ylläpitäjiä tunnisteta.

Teksti: Pauli Reinikainen
Kuva: Jouko Leskelä

On iso pettymys, että vanhat ”sihteerikkömielikuvat” jylläävät edelleen

Iltalehden artikkeli on yli 20 vuotta vanha, mutta Skillan jäsentutkimus 2021 paljasti, että yli puolet toimistotyön asiantuntijoista on kokenut urallaan epäasiallista kohtelua. Häirintä on esimerkiksi tytöttelyä, vähättelyä, suoranaista kiusaamista – tai seksuaalista tai sukupuoleen perustuvaa häirintää, jota on kokenut 14 % tutkimukseen vastanneista. Tähän on puututtava. Alan ammattilaiset eivät ole toimitusjohtajan polven lämmittelijöitä, vaan hallinnon rautaisia ammattilaisia.

Epäasiallista kohtelua kokee yli puolet toimistotyön asiantuntijoista
Jaa artikkeli