Vuokko Schoultz
TYÖELÄMÄ

Uratarina: ”Assistenttialan opiskelijat, uskokaa itseenne ja kykyihinne!”

Skillan jäsen, assistentti Foluso Ajetunmobi, 28, teki kansainvälisestä unelmastaan totta. Hän työskentelee suurlähettilään assistenttina Suomen pääkonsulaatissa New Yorkissa. New York ja assistentin työ ulkoministeriössä veivät Foluson sydämen jo vuonna 2019, kun hän suoritti työharjoittelunsa pääkonsulaatissa. Silloin Foluso päätti vielä joskus palaavansa Isoon Omenaan. Usko omiin kykyihin kantoi hedelmää, sillä kaksi vuotta myöhemmin hänet valittiin nykyiseen tehtäväänsä. Skilla pyysi Folusoa jakamaan uratarinansa ja vinkkinsä työelämään assistenttialan opiskelijoille.

Kerro itsestäsi!

Nimeni on Foluso Ajetunmobi. Olen kotoisin Helsingistä, suurimman osan elämästäni olen viettänyt Pohjois-Helsingissä, mutta on sitä tullut asuttua Helsingissä muillakin alueilla. Täytin heinäkuussa 28 vuotta eli olen syntynyt vuonna -94. Minulla ei ikinä ole ollut varsinaista unelma-ammattia ja erityisesti teini- ja lukioikäisenä koin jonkinlaista eksistentiaalista kriisiä, koska en tiennyt mitä haluan isona tehdä. Sittemmin tajusin onneksi, että ammattia pystyy aina vaihtamaan eli ei kannata pelätä tekevänsä ”väärää” valintaa.

Missä työskentelet tällä hetkellä? Miten päädyit nykyiseen tehtävääsi?

Olen tällä hetkellä töissä Suomen pääkonsulaatissa New Yorkissa, kohta tulee puolitoista vuotta täyteen tässä tehtävässä. Olen täällä pääkonsulin assistenttina. Olin tosiaan pääkonsulaatissa harjoittelijana 2019 keväällä ja minulla jäi harjoittelustani hyvät kokemukset. Tiesin, että haluaisin päätyä New Yorkiin ja konsulaattiin takaisin jossain vaiheessa. Kun kuulin, että täällä oli avautumassa tämä nykyinen työtehtäväni, päätin hakea ja tässä sitä nyt ollaan!

Miten päädyit opiskelemaan Haaga-Heliaan ja miten valitsit juuri tämän koulutusohjelman?

Opiskelin Haaga-Heliassa vuosina 2016–2019 silloisessa ASSIssa eli johdon assistenttityön ja kielten koulutusohjelmassa. Päädyin koulutusohjelmaan alun perin, koska kielet kiinnostivat, mutta toisaalta myös koulutusohjelman tarjoamat monipuoliset työmahdollisuudet. Lisäksi minua kiinnosti Haaga-Helian tarjoamat kansainvälistymismahdollisuudet. Jos en olisi päässyt syksyllä 2016 opiskelemaan, olisin luultavasti lähtenyt Australiaan Working Holidaylle (tosin en ole varma olisinko oikeasti uskaltanut, koska pelkään valtavasti hämähäkkejä, heh!).

Miten opiskeluaikasi sujui? Onko jotain erityisiä muistoja siltä ajalta?

Opiskeluaikani sujui mukavasti! Sain kursseista keskihyviä arvosanoja, välillä jopa vitosia. Tiesin heti opintojeni alusta, että haluan hyödyntää Haaga-Helian tarjoamia kansainvälisiä mahdollisuuksia ja lähteä opiskelijavaihtoon sekä työharjoitteluun ulkomaille ja päädyinkin tekemään molemmat. Olin 2018 keväällä opiskelijavaihdossa Gentissä, Belgiassa ja 2019 keväällä ulkomaan työharjoittelussa New Yorkissa, Yhdysvalloissa.

Olin opintojeni aikana myös paljon mukana opiskelija-aktiivitoiminnassa: olin vuoden silloisten Assien ja Mubbien ainejärjestössä HSOY ry:ssa viestintävastaavana ja yhden vuoden olin myös vaihto-opiskelijoiden tutorina. Molemmista pesteistä jäi hyviä muistoja ja ne olivat oikein antoisia kokemuksia!

Mitä opinnot opettivat sinulle?

Ennen Haaga-Heliassa opiskelua olin usean vuoden ravintola-alalla töissä, joten ensinnäkin opinnot avasivat silmiäni ihan uuteen maailmaan ja erilaisista uramahdollisuuksista. Erityisen hyödyllisinä koin opintojen ajalta IT-kurssit sekä englannin kurssit, koska opimme englannin kursseilla työmaailman sanastoa, joita tarvitsen jatkuvasti nykyisessä työssäni. Tykkäsin myös äidinkielen kursseista, koska suomen kielestä voi aina oppia uutta ja erityisesti assistentin työssä on tärkeää, että kielioppiasiat ovat mallillaan.

Mikä oli ensimmäinen työpaikkasi/harjoittelupaikkasi ja miten päädyit sinne?

Ihan ensimmäinen työpaikkani oli mainostenjakaja 14-vuotiaana. Jos kuitenkin tarkoitetaan ensimmäistä oman alan työtä, se oli Haaga-Helian opintojen aikainen harjoittelupaikkani Suomen pääkonsulaatissa New Yorkissa. Olin assistenttiharjoittelijana yhteishallintotiimissä, mutta oikeastaan pääsin auttamaan vähän kaikkia tiimejä, mikä oli opettavaista. Minua kiinnosti ulkoministeriön ulkomaan edustustot työpaikkana ja kansainvälinen työympäristö, joten siksi päädyin hakemaan New Yorkiin ja onnekseni minut valittiin!

Missä olet työskennellyt urasi aikana? Entä mitä tehtäviä olet tehnyt vuosien varrella?

Haaga-Helian opintojeni jälkeen olin vuoden töissä Helsingin kaupungilla koulusihteerinä. Tämän jälkeen päädyin assistentiksi Brysseliin pysyvään EU-edustustoon, jonka jälkeen päädyin nykyiseen työpaikkaani.

Millainen on tavallinen työpäiväsi? Millainen on työnkuvasi?

Assistentin työssä ei oikeastaan ole kahta samanlaista päivää, mutta toki työhön kuuluu tietyt rutiinit. Pääkonsulin assistenttina pääasiallisesti työtehtäviini kuuluu esihenkilöideni (autan myös varapääkonsuliamme) kalenterinhallinta, tapaamisten järjestäminen, matkajärjestelyt, residenssitapahtumien käytännön järjestelyt (mm. kutsujen lähettäminen, vieraslistan hallinnointi, materiaalien tekeminen) sekä protokollaan liittyvät tehtävät, kuten State Departmentille tehtävät rekisteröinnit ja muuttotullaukset.

Mitä hyötyä Skillan jäsenyydestä sinulle on ollut? Entä miten koet Skillan kollegaverkoston merkityksen omalle urallesi?

Liityin Skillaan jo opiskeluaikoina ja erityisesti HSOY ry:hyn kuuluessani teimme paljon yhteistyötä Skillan kanssa ja autoimme mm. erilaisissa tapahtumissa. Ammattijärjestöön kuuluminen tuo turvaa työelämässä, kun tietää jos tulisi vaikka tiukka paikka töissä, niin voi sitten tukeutua ammattijärjestöönsä. Tosin tähän mennessä kaikki on onneksi mennyt hyvin.

Koen Skillan kollegaverkoston tärkeäksi, koska assistentit ovat usein vähemmistönä työpaikalla ja joskus saattaa tulla sellainen olo, että puurtaa yksin omassa hommassaan, kun muilla on erilaiset työnkuvat. Skillaan kuuluminen on hyvä muistutus itselle, että en ole yksin ja on olemassa vankka assistenttien ja muiden hallinnollisten osaajien verkosto.

Koen Skillan kollegaverkoston tärkeäksi, koska assistentit ovat usein vähemmistönä työpaikalla ja joskus saattaa tulla sellainen olo, että puurtaa yksin omassa hommassaan, kun muilla on erilaiset työnkuvat. Skillaan kuuluminen on hyvä muistutus itselle, että en ole yksin ja on olemassa vankka assistenttien ja muiden hallinnollisten osaajien verkosto.

Mitä terveisiä haluaisit kertoa tätä lukeville? Entä mitä haluaisit kertoa alaa opiskelevalle nuorelle?

Haluaisin sanoa erityisesti alaa opiskeleville, että uskokaa itseenne ja omiin kykyihinne, ei kannata epäröidä omaa osaamistaan! Itsekin aloitin aivan ummikkona, mutta otin sen asenteen, että haluan oppia ja lähdin opiskeluaikoinakin mahdollisimman moneen juttuun mukaan, niin sitä kautta oppi uutta. Sillä asenteella pääsee pitkälle!

3 x suosittelen juuri nyt + lyhyt perustelu

  1. Ruoka: Avokadopasta – olen tähän aivan koukussa, hyvin helppo ja nopea ruoka!
  2. Biisi: Gasellien Mä Tuun Takas – tämä on voimabiisini, kuuntelen tätä aina kun tarvitsen tsemppausta.
  3. Elokuva: Koskemattomat – hyvän mielen elokuvien klassikko, tämä ranskalainen elokuva saa aina nauramaan, vaikka olenkin katsonut sen jo lukemattomia kertoja!

 

Jaa meille uratarinasi!

Jokaisella meistä on oma henkilökohtainen uratarinamme kerrottavana. Henkilökohtainen työuramme rakentuu vähitellen, ja on yhtä arvokas riippumatta sen ominaisuuksista. Uratarinat inspiroivat meitä sekä kannustavat toteuttamaan tavoitteitamme ja unelmiamme työelämässä. Haluaisitko jakaa oman tarinasi kanssamme? Otamme mielellämme vastaan itse kirjoitettuja tarinoita tai haastattelemme sinua ja kerromme näin tarinasi. Ota yhteyttä toimisto@skillary.fi <3

Jaa artikkeli